3/9/08

To be or not to be?

Μια επέτειος γενεθλίων (ειδικά όταν πια τα κεράκια αρχίζουν να γίνονται τόσα, που προτιμάς να μην τα βάλεις σε μια τούρτα συνηθισμένων διαστάσεων, για να μην την κάνεις κοφίνι χιλιοτρύπητο) φέρνει ανάκατα συναισθήματα και σκέψεις. Πας, λοιπόν, βρίσκεις έναν καθρέπτη, στέκεσαι απέναντι, και προσπαθείς να εκμαιεύσεις, από το είδωλο που βλέπεις, μια πιθανή απάντηση στο ερώτημα που τόσο καιρό βασανίζει τον Σαιξπηρικό ήρωα: « Να ζει κανείς ή να μη ζει;».

Και μη μου πείτε ότι δεν σας έτυχε ποτέ να αναρωτηθείτε πιο είναι το νόημα της ζωής;

Η μάλλον: υπάρχει άραγε ο προορισμός ή είναι η πορεία ο αυτοσκοπός;

Οι οπαδοί του big bang ισχυρίζονται ότι η προέλευση της ζωής ήταν ένα τυχαίο γεγονός, και τα τυχαία συμβάντα εξ ορισμού δεν έχουν λόγο ύπαρξης. Επομένως είναι άτοπο να αναζητούμε κάποιο απώτερο νόημα στην ζωή μας, πέρα από την ίδια την ζωή. Οι Δαρβινιστές, από την άλλη, υποστηρίζουν ότι, παρ’ ότι η γένεση του πρώτου κυττάρου ήταν αποτέλεσμα μιας σειράς τυχαίων γεγονότων, η ουσία της ζωής είναι η διαιώνιση του γονιδίου, δια μέσου μιας συνεχόμενης πορείας προσαρμογής στις μεταβαλλόμενες συνθήκες του περιβάλλοντος, διαδικασία που το ονομάζουν εξέλιξηΩραία, μέχρι εδώ και οι δύο απόψεις φαίνονται απόλυτα επαρκείς για να δικαιολογήσουν την εξάπλωση και την διαιώνιση των ειδών του φυτικού και ζωικού βασιλείου.

Ο άνθρωπος όμως, όπως ισχυρίζονται τουλάχιστον οι θρησκείες, δεν είναι απλά ένα ζώο. Έχει και πνευματικότητα! (Τώρα τι μπορεί αυτό να σημαίνει, είναι αλλού παπά ευαγγέλιο...). Εκεί λοιπόν είναι που αρχίζουν να περιπλέκονται τα πράγματα. Και αρχίζουμε να σκαλίζουμε στις σκοτεινές γωνίες του είναι μας, για να βρούμε τι είναι αυτό που θα μπορούσε να μας δώσει ένα λόγο ύπαρξης, πέρα από το συμβατικό μαμ κακά κοκό και νάνι.

Ψάχνοντας, προς μεγάλη μου έκπληξη διαπίστωσα ότι δεν υπάρχει απάντηση. Ή τουλάχιστον δεν έχει διατυπωθεί ΜΙΑ απάντηση. Ο καθένας φαίνεται να προτιμάει τη δικιά του εκδοχή, η οποία μεταβάλλεται ανάλογα με το τι καπνό φουμάρει στην εκάστοτε χρονική στιγμή που καλείται να απαντήσει. Δηλαδή, για έναν πεντάχρονο άνθρωπο η ουσία της ζωής είναι να εκτονώσει την ενεργητικότητα του, κάνοντας σούζες με εκείνο το ωραίο ποδήλατο που είχε δει στην βιτρίνα της γειτονιάς. Ο ίδιος άνθρωπος ως έφηβος ονειρεύεται τρελά φοιτητικά πάρτι ενώ ως ενήλικάς πασχίζει να πείσει τον περίγυρό του για την σοβαρότητα και την επαγγελματική του αξία. Χωρίς να θέλω να φανώ βλάσφημη, αλλά αν ο άνθρωπος έχει δημιουργηθεί καθ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση του θεού, αναρωτιέμαι τι σκεφτόταν ο Θεός όταν δημιουργούσε τους ανθρώπους.

Ο ίδιος Σαιξπηρ που εμπνεύστηκε τον απαισιόδοξο Αμλετ, είχε περιγράψει πολύ παραστατικά τα διαδοχικά στάδια της ανθρώπινης ζωής με τις κυρίαρχες, για την εκάστοτε στιγμή, ανησυχίες:

One man in his time plays many parts, his acts being seven ages.
At first the infant, mewling and puking in the nurse's arms.

And then the whining school-boy, with his satchel, and shining morning face,
creeping like snail unwillingly to school.

And then the lover, sighing like furnace, with a woeful ballad made to his mistress' eyebrow.

Then a soldier, full of strange oaths, and bearded like the pard, jealous in honour, sudden and quick in quarrel, seeking the bubble reputation even in the cannon's mouth.

And then the justice, in fair round belly with food capon lin'd, with eyes severe, and beard of formal cut, full of wise says and modern instances; And so he plays his part.

The sixth age shifts into the lean and slipper'd pantaloon with spectacles on nose and pouch on side, is youthful hose well sav'd a world too wide for his shrunk shank; and his big manly voice, turning again toward childish treble, pipes and whistles in his sound.

Last scene of al, the ends his strange eventful history, is second childishness and mere oblivion sans teeth, sans eyes, sans everything...

Το ρεζουμέ αυτού: κάνουμε έναν κύκλο για να καταλήξουμε εκεί που ξεκινήσαμε, προσθέτοντας απλά λίγη ακόμα ενέργεια στην ήδη ξεχειλίζουσα εντροπία του σύμπαντος. «Ματαιότης Ματαιοτήτων τα πάντα Ματαιότης..»

Ζονγκ! Αυτό ονομάζεται αρνητική σκέψη, όπως μας πληροφορούν οι ψυχολόγοι, και δεν βοηθάει στην αυτοπραγμάτωση και την υπέρβαση του εαυτού, που θα μπορούσε να δώσει νόημα στη ζωή μας. Μάλιστα, ο Viktor Frankl διατυπώνει μια ενδιαφέρουσα άποψη, που λέει πως βιώνεις το νόημα της ζωής, ανταποκρινόμενος στις απαιτήσεις των εκάστοτε καταστάσεων, ανακαλύπτοντας και αφιερώνοντας τον εαυτό σου στον δικό σου μοναδικό σκοπό, και επιτρέποντας στον εαυτό σου να βιώνει και να εμπιστεύεται ένα απώτερο νόημα, που μπορεί να περιέχει ή να μην περιέχει τον όρο «Θεός». Μια σχηματική παράσταση του τι θα μπορούσε να ονομαστεί «αυτοπραγμάτωση» μοιάζει κάπως έτσι: (όπου στοχεύουμε στο άσπρο τριγωνάκι στο κέντρο)


Αυτό με τη σειρά του μου θύμισε μια άλλη τοποθέτηση (που μου διαφεύγει ο εμπνευστής της) που λέει πως υπάρχουν τρείς κατηγορίες ανθρώπων (αν μπορεί κανείς να βάλει τους ανθρώπους σε κατηγορίες): οι απλοί άνθρωποι, που ζούνε την ζωή όπως τους έρχεται, οι έξυπνοι άνθρωποι, που ακολουθούν στη ζωή τους μια κατευθυντήρια γραμμή που την ονομάζουν μοίρα, και οι έξυπνοι και μορφωμένοι άνθρωποι, που φτιάχνουν μόνοι τους τη μοίρα τους. Το μόνο που μας μένει να αποφασίσουμε είναι σε ποια κατηγορία θέλουμε να ανήκουμε... Νομίζω ότι επιτέλους αρχίζω να καταλαβαίνω τι σημαίνει: «μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι, ότι αυτών εστιν η βασιλεία των ουρανών..», και σχεδόν ζηλεύω τους "πτωχούς τω πνεύματι". Όχι πως έλπιζα ποτέ να κατοικίσω στα ουράνια, αλλά δεν θα με χάλαγε να έχω ένα σπίτι με θέα από ψηλά, που να την χαζεύω χωρίς να σκέφτομαι το «γιατί» των πραγμάτων!

«Κάθε παραμύθι έχει μια δόση αλήθειας» , λέει μια παροιμία. Μήπως επειδή κάθε δικιά μας αλήθεια έχει μια δόση παραμυθιού, για να μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα καλό τέλος, όπως έχουν όλα τα καθώς πρέπει παραμύθια; Μήπως τελικά αυτό είναι η ουσία της ζωής, το να ζήσεις το δικό σου παραμύθι, προσδοκώντας πως όλα θα γίνουν όπως πρέπει και τελικά «θα ζήσουν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα»;


9 σχόλια:

Giousurum είπε...

Ean exeis ta genethlia sou Katarxin xronia polla...
KAi Darvinos, kai Σαιξπηρ Και big bang????
Prepei na dialexo ή mporo na tous prosamozo analoga tis synthikes???
Sovara tora...
Proteino ena kalo vivlio gia to tyxaio sto sympan klp...

O titlos tou: Paizei o Theos zaria???

Milame gia tin theoria tou xaous (to gnosto me tin petalouda pou fterougizei stin mia pleura tou planiti kai epireazei tin alli)..Anyway..

Kalo vrady kai na xereis pote den vazoume kerakia stis tourtes mas (eidika otan auta einai pano apo 20) kai pistevoume kai den ereuvoume..xaxaxaxa

ampelofilosofos είπε...

Σ' ευχαριστώ για τα χρόνια πολλά... (ναι, είχα τα γενέθλια μου πριν ακριβώς μία βδομάδα). Εγώ κάνω κάτι καλύτερο από το να μην βάζω κεράκια: δεν κόβω τούρτες (και δεν χρειάζεται να δικαιολογείσαι για την έλλειψη των κεριών και κάνεις και ...υγιεινή διατροφή! ).
Ο τίτλος του βιβλίου ακούγεται οικείος στο αυτί μου αλλά δυστυχώς όχι στο μάτι, οπότε όποτε βρεθεί στο οπτικό μου πεδίο θα φροντίσω να του αφιερώσω την δέουσα προσοχή...
Την τελευταία συμβουλή δυσκολεύομαι να την ακολουθήσω: μ' αρέσει να ψάχνω τα πράγματα, ακόμα και αν αυτό μπορεί να κλονίσει την ...ψυχική μου υγεία!
Καλό σαββατοκύριακο να έχεις και πάλι ευχαριστώ για τις ευχές..

marayia είπε...

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ! ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΛΑ! ΧΡΟΝΙΑ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΑ! ΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΕΠΙΘΥΜΕΙς ΜΕΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ ΝΑ ΤΟ ΒΡΕΙΣ!!
ΦΙΛΙΑ
ΦΙΛΙΑ ΠΟΛΛΑ..
εΥΧΕς ΒΓΑΛΕΜΕΝΕς ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΘΥ ΤΗς ΚΑΡΔΙΑς ΜΟΥ ...
ΣΕ ΣΥΜΠΑΘΩ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΡΕΙΣ!

ampelofilosofos είπε...

Σ'ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου Λιακάδα... 'Ενας λόγος παραπάνω γιατί νιώθω ότι είναι ειλικρινές!
Με κολακεύει ιδιαίτερα η προτίμησή σου και θα προσπαθήσω να φανώ ...αντάξιά της!
Σε φιλώ αμφιμαγουλίως! :)

Ανώνυμος είπε...

αμπελοφιλόσοφέ μου, μου άρεσε ιδιαίτερα η τελευταία παράγραφος!! τη βρήκα σαν σκέψη ευαίσθητη, ρομαντική και πάνω από όλα αισιόδοξη!! Τυχαία ή όχι, το γεγονός είναι ότι τυπικά τουλάχιστον ζούμε, άρα ας πάρουμε αυτό το παραμύθι, ας το αλλάξουμε και λίγο αν δεν μας αρέσει, ας το εμπιστευτούμε και τότε θα ξέρουμε πως να ζήσουμε. Στο χέρι μας είναι όπως και η μοίρα του καθενός γιατί εξαρτάται από το χαρακτήρα του!!
Να συνεχίσεις να μεταφέρεις τις σκέψεις σου στο blog, γιατί το κάνεις με ιδιαίτερο τρόπο..!!! φιλιά πολλά!!
the little pony!!

Ανώνυμος είπε...

αρχικα χρονια πολλά...και καλά!

..τι γίνεται όταν κάποιος δεν πιστευει στα παραμύθια....????
και ιδιαιτερα στα καθως πρέπει παραμυθια....???????

στην εννοια του κύκλου παντως πιστεύω....
δεν ειναι τυχαίο εξάλλου πως τη χρησιμοποίησαν ακομα και οι μεγαλοι τραγικοι....

ωρες ωρες ..αν το σκεφτεις ειμαστε σαν τα σκυλια που κυνηγουν την ουρα τους γυρω γυρω..καπως ετσι...

ampelofilosofos είπε...

Ελενίτσα, πολύ θα ήθελα να πιστέψω στα παραμύθια, όμως με τα χρόνια η πλοκή του παραμυθιού όλο και ξεθωριάζει, και μοιάζει περισσότερο με ...σενάριο ψυχολογικού θρίλερ (με μάλλον αμφίβολο τέλος! ). Ναι, σίγουρα είναι θέμα χαρακτήρα, αλλά όχι μόνο... Φιλια, και να πιείς και καμιά φατουράδα και για μένα...

ampelofilosofos είπε...

Γλαύκη, από τα αγαπημένα μου (κινηματογραφικά) παραμύθια είναι ο "Χριστουγενιάτικος εφιάλτης" και η "Νεκρή νύφη". Κάπως έτσι φαντάζομαι και ...το παραμύθι της ζωής μου!
Παρ' ότι λένε πως είναι αδύνατο να αποφύγεις το περπρωμένο, πιστεύω πως η δύναμη του ανρθώπινου θέλω είναι πάντα ένας αστάθμητος παράγοντας...

marayia είπε...

Ασε τα αμφιμαγουλια φιλια και δωσε ποστ! χαχαχ Εχαθης! .. Ολα καλα?
Φ8ινοπωριασε! ΑΝτε να μαζευόμαστε! Φιλια Λιακαδα