6/6/09

Η φυσικομαθηματική πλευρά της ανθρώπινης βούλησης



Μυστήριο ον ο άνθρωπος. Παρά την πεπερασμένη φύση του, ως άλλο ένα υλικό κατασκεύασμα , ενέχει τη ρευστότητα που θα τη ζήλευαν και τα πιο «άτακτα» αέρια.

Μέσα σ’ αυτή τη ρευστότητα, τα «όρια» φαντάζουν ως ένα κολάρο που φοριέται για να προστατέψει, δήθεν, αυτό το πεπερασμένο όν από την υπερβολική αύξηση της εντροπίας, που πιθανών να είχε καταστρεπτικές συνέπειες γι’ αυτόν και (κυρίως) για τους υπόλοιπους ομοίους του.

Και εδώ έρχεται η «βούληση». Θυμάμαι μια χαρακτηριστική ταινία που βασίζεται σ’ αυτήν ακριβώς την ανθρώπινη ιδιότητα, το Gattaca (1997). Ένας γενετικά μη προικισμένος άνθρωπος καταφέρνει να υποσκελίσει αυτούς που είχαν τις τέλειες γενετικές προδιαγραφές. Το μυστικό της επιτυχίας του; Η τόλμη, κατ’ άλλους θράσος, να μην δεσμεύεται στο κολάρο του, και αντί να «τον πηγαίνουν βόλτα», να πηγαίνει αυτός βόλτα τους άλλους. Ή με άλλα λόγια να βλέπεις πως η διαφορά του προσδοκώμενου από το πραγματικό αποτέλεσμα να είναι αρνητική και παρ’ όλα αυτά να ποντάρεις στο προσδοκώμενο. Φαντάζομαι αυτό είναι το είδος τον ανθρώπων που γράφουν τελικά την ανθρώπινη ιστορία…

Προσωπικά δεν ξέρω αν διαθέτω αυτήν την ψυχική δύναμη. Πολύ θα ήθελα να το πιστέψω πως ναι… Όμως, ο χρόνος είναι ο καλύτερος κριτής και η ιστορία δεν έχει γραφτεί ακόμα!

5 σχόλια:

Glayki είπε...

υποκλίνομαι σε αυτό πουονομάζεται "ανθρώπινη βούληση!

ampelofilosofos είπε...

Πιστεύω, Γλαύκη, πως το ανθρώπινο "θέλω" είναι αυτό που ευθύνεται για τα περισσότερα απ' ολα αυτά που έχουν χαρακτηριστεί ως θαύματα.

Glayki είπε...

θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου!
Ο άνθρωπος....κινεί Γη- Ουρανό...-σύμπαν...αρκεί να το πιστέψει...μέσα του!

Glayki είπε...

καλο καλοκαίρι..να περάσεις όμορφα!

Unknown είπε...

O Καζαντζάκης έγραψε: "Πίστεψε σε κάτι, κι αυτό ακόμα κι αν δεν υπήρχε, θα γεννηθεί. Ανύπαρχτο είναι ό,τι δεν πιστέψαμε αρκετά." Αρκετά ενθαρρυντικά λόγια...