22/3/08

Κωδικό όνομα: Γυναίκα.


Μάνα, ερωμένη, φίλη, αδερφή, σύζυγος.... Μερικά ουσιαστικά που όμως περιγράφουν ένα: τη γυναίκα. Υμνήθηκε από ποιητές, τραγουδήθηκε από τραγουδοποιούς, εκθειάστηκε από ζωγράφους. Και παρέμεινε κάτω από το φερετζέ, περιορισμένη στην αμάθεια και την στέρηση του δικαιώματος να αντικρίσει τον κόσμο κατάματα, κακοποιήθηκε σεξουαλικά, απλά και μόνο γιατί δεν είχε την φυσική δύναμη να αντισταθεί, λιθοβολήθηκε γιατί «προσέβαλε» την κοινωνία επιλέγοντας μόνη της τον ερωτικό της σύντροφο. Τραγικό!

Και όμως, «το χέρι που κουνάει την κούνια, κυβερνάει τον κόσμο» και «πίσω από έναν μεγάλο άνδρα κρύβεται μία μεγάλη γυναίκα». Πόσο διαφορετικός θα ήταν ο κόσμος μας αν το χέρι που κούναγε την κούνια ανήκε κάθε φορά σε μια γυναίκα που ξέρει να διαβάζει και να ερμηνεύει τα σημάδια του κόσμου. Μια γυναίκα που αντί να βιώνει μέσα από το (αρσενικό) παιδί της, της προσωπικές της ανεκπλήρωτες φιλοδοξίες και απωθημένα, τον οδηγούσε αμερόληπτα στο κατώφλι του κόσμου, αφήνοντάς το να ανακαλύψει το δικό του μονοπάτι.

Δεν είναι ειρωνεία;

Περιορίζοντας το θηλυκό αποκλειστικά στο ρόλο που του έχει δοθεί από τη φύση, της εν δυνάμει τεκνοποιού, η κοινωνία των ανθρώπων έχει στερήσει από τον εαυτό της μια σημαντικότατη πηγή ενέργειας, σκέψεων και ιδεών, που αν είχε αξιοποιηθεί επαρκώς, η εξελικτική πορεία του ανθρώπινου είδους θα ήταν πολύ διαφορετική.

Και γι’ αυτούς που βιαστήκαν να σκεφτούν παρακινούμενοι από τον μισογυνισμό τους: «και τι παραπάνω θα μπορούσαν να προσφέρουν οι γυναίκες» η επιστήμη αποδεικνύει με επιχειρήματα ότι η φύση φρόντισε την συμπληρωματικότητα των δύο φύλων.

Ερευνώντας για παράδειγμα την διαφορά στην δομή του εγκεφάλου, μεταξύ ανδρών και γυναικών προκύπτει ότι:

- - Οι γυναίκες έχουν περισσότερο ανεπτυγμένες της περιοχές που σχετίζονται με συναισθηματική
έκφραση, καθώς και αυτές που έχουν να κάνουν με εγκεφαλικές διεργασίες ανώτερου επιπέδου, όπως διαίσθηση και προαίσθημα. (Μήπως γι’ αυτό πίσω από την κρυστάλλινη σφαίρα φανταζόμαστε συνήθως γυναίκα και οι νεράιδες είναι γένους θηλυκού ;)

-Εμφανίζουν επίσης πιο ανεπτυγμένα τα σημεία του εγκεφάλου που σχετίζονται με την λεκτική έκφραση και κατανόηση. (Άρα δικαιούνται να λένε και μια κουβέντα παραπάνω!! )

-Τα έντονα ερεθίσματα ενεργοποιούν τον αριστερό λοβό στις γυναίκες και τον δεξιό λοβό στους άνδρες. Κατά συνέπεια, οι γυναίκες θυμούνται περισσότερο της λεπτομέρειες ενός συμβάντος , ενώ οι άνδρες τον γενικό σκελετό.

Αν στα παραπάνω προσθέσουμε το γεγονός ότι οι γυναίκες αντέχουν περισσότερο στο χρόνιο στρες, και αφομοιώνουν καλύτερα την πληροφορία όταν τους προσφέρονται πολλαπλά γνωστικά ερεθίσματα, σε αντίθεση με τους άνδρες στους οποίους η αφομοίωση σχετίζεται με την ένταση του ερεθίσματος, το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι ο χαρακτηρισμός "ισχυρό" για το ανδρικό φύλο είναι μάλλον καταχρηστικός. Είναι απλά διαφορετικό. Και όπως μας μαθαίναν στο δημοτικό σχολείο, τα ανόμοια πράγματα δεν μπορούν να συγκριθούν.Προς τι λοιπόν τόση ψυχαναγκαστική προσπάθεια να περιοριστεί αυτή η διαφορετικότητα της γυναίκας; Μήπως απλά εμπίπτει και αυτό στο γενικό πνεύμα «ότι δεν καταλαβαίνω, το καταδικάζω;» Ο καλύτερος τρόπος για να αποκτήσεις έναν σύμμαχο είναι να χρησιμοποιήσεις αυτό που έχει να σου προσφέρει κάποιος, ανταποδίδοντας αυτό που έχεις να του προσφέρεις εσύ. Αν προσπαθήσεις απλά να τον ελέγξεις, το μόνο που καταφέρνεις είναι να δημιουργήσεις μια ωρολογιακή βόμβα που αργά ή γρήγορα θα σκάσει, γκρεμίζοντας ότι βρίσκεται γύρω της.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το θεωρω εξαιρετικό κείμενο..από αυτο κόλλησα και δε θέλω να χανω τις εγγραφες σου..
Ο καλύτερος τρόπος για να αποκτήσεις έναν σύμμαχο είναι να χρησιμοποιήσεις αυτό που έχει να σου προσφέρει κάποιος, ανταποδίδοντας αυτό που έχεις να του προσφέρεις εσύ.Μεγάλη κουβέντα
καλο βραδυ...

ampelofilosofos είπε...

Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, Γλαύκη, και καλώς βρεθήκαμε.
Η κουβέντα αυτή είναι τόσο αρχαία όσο αρχαίο είναι και το κείμενο του Sun Tzu "The art of war". Πιστεύω πως δεν ισχύει μόνο για τον "πόλεμο" των δύο φύλων,αλλά και για οποιαδήποτε συνύπαρξη, συμπεριλαβανομένου και αυτής των λαών. Η σχέση μεταξύ γυναίκας και άνδρα, πιστεύω πως κατά κάποιον τρόπο, είναι μια μικρογραφία της ευρύτερης κοινωνίας.