9/7/08

Μικρή εξομολόγηση σε έναν ιδανικό φίλο


«Ο άνθρωπος την χρειάζεται την εξομολόγηση», όπως λέει η Βαμβουνάκη. Περισσότερο για να ακούσει ο ίδιος τις σκέψεις του, να τις μοντάρει, για να ταιριάζουν τελικά στο καλούπι του είναι του.

Για χρόνια με κατατρέχει ένα όνειρο. Γεννήθηκε πριν πολύ καιρό, τότε που καθόμουνα δίπλα στην αδερφή μου, σ’ έναν παλιό καναπέ στο σπίτι των παιδικών μου χρόνων, και κρεμόμουν από τα χείλη της, ακούγοντας το ένα παραμύθι πίσω από το άλλο.

Με την πάροδο του χρόνου, το όνειρο άλλαξε πολλές φορές μορφή, διατηρώντας πεισματικά τον βασικό του σκελετό, που μπορεί να περιγραφεί από δυο λέξεις, Ευτυχία και Πληρότητα, μέσα σε ένα background από άπλετο φως.

Αναρωτήθηκα πολλές φορές για το βαθύτερο περιεχόμενο που μπορεί να έχουν αυτές οι δύο λέξεις. Σαν εικόνες σε ένα παιδικό καλειδοσκόπιο, άλλαζαν χρώμα και σχήμα στην πορεία της ζωής μου. Όμως πάντα υπήρχε η σκιά ενός σημαντικού κάποιου, που πρόσθετε το θεμέλιο λιθαράκι , γύρω από το οποίο περιστρέφονταν όλα τα άλλα. Και άνοιγε, η καρδιά, και φύραινε, για να χωρέσει τον αγαπημένο, και μετά κίναγε για αλλού ο αγαπημένος, και η καρδιά έμενε να κρέμεται σαν απομεινάρια από σκασμένο μπαλόνι.

«Δεν αλλάζουν οι άνθρωποι,» συνήθιζαν να μου λένε όλοι γύρω μου. Κάπου βαθειά μέσα μου κράταγα τις επιφυλάξεις μου. Εγώ άλλαζα , άρα πρέπει να αλλάζουν και οι άλλοι. Το θέμα είναι προς πια κατεύθυνση. Την βολική ή την άλλη;

Δεν θα πάψω ποτέ να πιστεύω ότι δεν μπορεί κανείς να θέτει όρους και να ζητάει συγκεκριμένους ρόλους. Αυτά διαμορφώνονται στην πορεία. Εκτός και αν δεν υπάρχει ουσιαστικό ενδιαφέρον για το άτομο ως άτομο, αλλά μόνο για τους ρόλους και τη σωστή τήρηση των όρων. Όμως τι σχέση μπορεί να έχει αυτό με την Ευτυχία και την Πληρότητα;

Και έπειτα είναι και η Συνέπεια. Δεν μιλάω για την εκτέλεση των όποιων καθηκόντων μας προς τους άλλους. Αλλά την πραγματοποίηση των υποσχέσεων στον ίδιο μας τον εαυτό. Πως είναι δυνατόν να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των άλλων, όταν, ενώ διατυμπανίζουμε την ανάγκη να κάνουμε κάποια πράγματα, δεν καταβάλουμε καμία προσπάθεια για να τα πετύχουμε;

Δεν μ’ ενδιαφέρει πια να παίζω κρυφτό με τα ίδια μου τα αισθήματα. Ούτε μ’ ενδιαφέρει να ψάχνω στις τσέπες ενός κρεμασμένου σακακιού, για ξεχασμένα σημειώματα, που μπορεί κάτι να μου πούνε για τις πραγματικές σκέψεις και προθέσεις του ιδιοκτήτη του. Όποιος διαλέγει να μην είναι ειλικρινής, απλά αποφασίζει ότι δεν μπορεί να έχει καμία σχέση μαζί μου.

Δεν είναι τόσο τραγική τελικά η μοναξιά. Πιο τραγική βρίσκω την εκδοχή, μια ζωή να προσπαθείς να απλώσεις τα πόδια σου, όντας σε ένα κοφίνι που σε χωράει μόνο διπλωμένο.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η μοναξιά σίγουρα δεν είναι τραγική.

Είναι όμως αρκετά αδιάφορη στο βαθύτερο περιεχόμενο των πραγμάτων, των λέξεων, των συναισθημάτων.

Δεν ικανοποιεί επιθυμίες, δεν απαλύνει πόνους, δεν ανακουφίζει ανασφάλειες.

Είναι από μόνη της το βαθύτερο περιεχόμενο το οποίο αυτοακυρώνει το όποιο νόημα η λέξη "μοναξιά" έχει.

Και προσωπικά το βρίσκω αυτό αστείο ....

patsiouri είπε...

Η μοναξιά δεν είναι το τέλειο. Πολύ καλύτερη όμως από το "Και μαζί και μόνος"...
Το χειρότερο συναίσθημα του κόσμου!

ΣΚΟΡΠΙΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ είπε...

Να σου πώ ότι δεν προτίμησα την μοναξιά , αλλά συμετείχα στην άθλια παρέα της δήλωσης...'' ΑΝΤΕ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΚΑΜΜΙΑ ΜΑΛΑΚΙΑ,ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ Η ΒΡΑΔΙΑ '' θα σου πώ ψέματα ! ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ Η ΒΡΑΔΙΑ---ΑΠΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ! ΘΕΛΩ ΝΑ ΖΩ ΚΑΙ ΤΗΝ ΒΡΑΔΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΘΕ ΣΤΙΓΜΗ,ΕΝΤΟΝΑ ΚΑΙ ΖΩΝΤΑΝΑ !

ampelofilosofos είπε...

Δεν νομίζω ότι υπάρχει άνθωπος που θα είχε την μοναξιά σαν πρώτη προτίμηση, Ακανθα. Θα συμφωνήσω μαζί σου ότι χρειάζεσαι ένα μισό ακόμα για να νιώσεις πραγματικά γεμάτος...Και όταν το νιώσεις δεν το αλλάζεις, αλλά ούτε και το ξεχνάς... Και τότε είναι που προτιμάς την μοναξιά από το να συμβιβαστείς με κάτι λιγότερο από αυτό που έχεις βιώσει.
@patsiouri εχεις δίκιο. Η μοναξιά με ...παρέα είναι πράγματι τραγικότερο του τραγικού!
@σκορπιες σκεψεις, σου εύχομαι να συνεχίσεις να ζείς την ζωή σου στο έπακρο. Τουλάχιστον, ακόμα και να τελειώσουν όλα τα υπόλοιπα, θα σου μείνουν οι αναμνήσεις...

Ανώνυμος είπε...

η εξομολόγηση είναι απαραίτητη για τον αυτοπροσδιορισμό και την αυτοπραγμάτωση. είναι η αφετηρία για να νιώσεις το ποιός είσαι και πού θέλεις να πας. είτε αυτή γίνεται στον εαυτό μας, είτε γίνεται σε κάποιο άλλο άτομο έχει την ίδια αξία. με την διαφορά ότι αν η διάθεση ειλικρίνειάς μας είναι περιορισμένη δεν συνεπάγεται και το αποτέλεσμα που της πρέπει. ενώ ένας δεύτερος ακροατής και μάλιστα κάποιος που μας γνωρίζει μπορεί να μας επισημάνει αυτή μας την αδυναμία. και ναι, όσο πιο γρήγορα συνειδητοποιήσουμε ότι τελικά στην επιλογή των όποιων μικρών ή μεγάλων αποφάσεων που έχουμε να πάρουμε στην ζωή μας τον τελικό λόγο θα τον έχουμε εμείς, τόσο πιο γρήγορα θα συμφιλιωθούμε με την μοναξιά μας και θα είμαστε ευτυχείς και ευγνώμονες που θα μπορούμε να γνωρίζουμε και να εκτιμούμε την ευεργετική παρουσία των ανθρώπων που επιτρέπουμε να μας "αγγίζουν".

marayia είπε...

εδω 8α συμφωνησω με το Πατσιουρι!
οχι στη μοναξια..
αλλα κουκλα μου το ¨ και το μαζι και μονη σκοτωνει"!
Εκτος κι αν εχεις αποφασισει να εκδικηθεις τον εαυτο σου για κατι ..
Λιγη ..πολυ λιγη μοναξια κανει καλο.. σου δινει τα χρονικα περιθωρια για αυτογνωσια.. συμμαζεμα και μετα... στεκεις πιο καλα
στα ποδια σου
φιλια γλυκεια μου